• Etusivu
  • Yhteystiedot
  • Voimauttava kuvaus
  • Yrityksille
  • Tarinamme
  • Linkit
  • Brainrelief
  • Verkkokauppa
  • Taideterapia
  • Referenssit
  KUVA-SINI - SINISATU.NET

Valokuvaaja Sini Yrjänän blogi

Luovaa luontokuvausta

1/7/2019

0 Comments

 
Luovaa luontokuvausta talvella

Talvella valoisaa aikaa on vähän. Pakkasella on kaunista, mutta kylmää. Mitä voisin kuvata ja miten?
Luova luontokuvaus on mielenkiintoinen ja koukuttava harrastus. Siinä yhdistyvät ulkoilu, luonnon kauneuden ihasteleminen, visuaalisen ilmaisun kehittäminen ja valokuvausharrastus. Luova luontokuvaus on kiehtovaa. Siinä ei pyritä välttämättä kuvaamaan luontoa perinteisellä tavalla, vaan opetellaan näkemään tuttuja ja tavallisia asioita toisin. Kuviin voi valita erilaisia näkökulmia. Luova kuvaaja katsoo luontoa etsien luonnosta visuaalisia elementtejä, joista rajaamalla ja katsomalla oikeasta kuvakulmasta voi muodostaa taideteoksen.

Taiteelliset kuvatkaan eivät silti synny tuosta vaan, ilman oman kameransa tuntemista ja tekniikan hallintaa. Kameraa on kuin sivellin taidemaalarille. Oikean valotusajan ja aukon valinnalla on vaikutusta kuvan sisältöön ja visuaaliseen ilmeeseen. Toisaalta hyviä taidekuvia voi saada myös kännykän kameralla, on kuitenkin tunnettava kameransa ja sen mahdollisuudet rajoitteineen. Tekniikan lisäksi tarvitaan ”silmää”, mikä ei ole sen mystisempi asia kuin sommittelun perusasioiden hallinta.  Visuaalista silmää, sommittelutaitoja ja kameran tekniikkaa voi opetella. Mikään niistä ei ole salatiedettä, joita vain harvat voivat oppia.
​
Kuvankäsittelyllä voidaan vielä säätää valmista kuvaa sävyjen ja kontrastin säädöillä ja näin voi tuoda esiin omaa näkemystään. Luovassa luontokuvauksessa on enemmän mahdollisuuksia itsensä, tunnelmien tai taiteellisten näkemystensä esittämiseen kuin esittävässä maisemakuvauksessa.

Mistä saisin kuvauskohteita? Mitä kannattaa kuvata? Tämän viikon teema voisi olla vaikkapa erilaiset pinnat. Miten kuvata pintoja? Mistä niitä löytää? Mitä kannattaa ottaa huomioon?
Talvisessa maisemassa on vähän sävyjä, joten luontokuvauksessa on paljon elementtejä graafiseen ilmaisuun. Sävyjen vähyyttä voi häivyttää ja korostaa kuvankäsittelyssä kontrastia lisäämällä. Valon suunta on tärkeä kuvattaessa pintoja. Varjojen ja valoisien kohtien saumoissa on rajapintoja, joista muodostuu kuvioita, pinta saa elävyyttä.
Pintoja voi etsiä puiden rungoista, kivien pinnasta, lumesta, vedestä, jäästä, tiestä, rakennetusta ympäristöstä ja vaikkapa pilviverhosta. Pintoihin tulee erilaisia vivahteita eri vuorokauden aikoina. Kirkkaassa auringonpaisteessa kontrasti on luonnostaan suuri, kun taas pilvisellä säällä pintojen rajat ovat pehmeämpiä. Vesi ja lumi heijastavat valoa. Kaikkia näitä voi katsella ja miettiä. Kannattaa kulkea silmät ja mieli avoimena. Heittäytyminen on sallittua ja kokeileminen ei maksa mitään. Kannattaa kyykistyä, kurotella ja katsella eri suunnista. Saatat alkaa nähdä lähiympäristössäsi ihmeitä, joita et ole ennen tiennyt olevan olemassakaan.


​
Picture
Lumen pintaa iltapäiväauringossa tammikuisena pakkaspäivänä 2019. Kuva otettu Canon järjestelmäkameralla (EOS 5D) Kuva: Sini Yrjänä
Picture
Talventörröttäjä kuvattuna lintuperspektiivistä tammikuussa 2019. Kuva otettu HUAWEI kännykkäkameralla. Kuva käsitelty kännykän kuvankäsittelyohjelmalla. Kuvaaja: Sini Yrjänä
0 Comments

Vanhemman puhe

6/3/2018

0 Comments

 
Ylioppilasjuhla Siikajoen lukio, 2.6.2018, vanhemman puhe, Sini Yrjänä

Arvoisat kohta lakitettavat ylioppilaat, riemuylioppilaat sekä juhlan sankarien läheiset, tänään on aihetta juhlaan.
Lukioaika on takana ja uudet mahdollisuudet ja haasteet odottavat tuossa ihan nurkan takana, lehtiin puhjenneiden koivujen lomassa. Tähän hetkeen ja päivään sisältyy monenlaisia tunteita. On luopumista, toivoa, haikeutta, epävarmuutta, tulevaisuudenhaaveita, rakkautta ehkä suruakin. Tänään saamme kuitenkin iloita yhden merkittävän etapin saavuttamista. Olette jaksaneet tehdä työtä päämääränne eteen vaikeidenkin päivien läpi. Tänään olette ehkä viisaampia tiedollisesti kuin koskaan. Olette juhlanne ansainneet. Me vanhemmat, ystävät ja muut läheiset iloitsemme kanssanne tänään.

Oma lakkiaispäiväni oli ihan vasta, vai oliko? Siitä päivästä on nyt 32 vuotta aikaa. Ehkä täällä mukana olevat riemuylioppilaatkin hämmästelevät ajan kulumista kanssani. Vaikka vuosia ja vuosikymmeniä on kulunut, tämä päivä on jäänyt erityisenä mieleen. Sinä päivänä, siis eilen, tuntui kuin olisin vihdoin vapaa uusine mahdollisuuksineen. Ei enää läksyjä, kirjapinoja, esitelmiä, portfolioita, kokeisiin lukemisia, hereillä pysymisvaikeuksia iltapäivän oppitunneilla, valtavien tietomäärien omaksumista ja kirjoituksiin jännittämistä. Toisaalta tunsin haikeutta hyvästellessäni minulle tärkeiksi tulleita luokkakavereita ja opettajia. Tunsin myös epävarmuutta tulevien tuntemattomien maastojen edessä. Lapsuus oli jäänyt taakse, nuoruus oli muuttumassa aikuisuudeksi. Olin kuin tienhaarassa, hieman pelokkaana, epävarmana ja itseäni etsivänä tietäen, että ihan kaikkea en voi itse valita. Voin yrittää parhaani, miettiä suuntaani ja valita lopulta vain niistä vaihtoehdoista, joita eteeni annetaan ja näytetään.Osaanko, riitänkö, uskallanko lähteä kulkemaan reittiä, jota en vielä tunne? Osaanko valita viisaasti vahingot välttäen?  

Nyt te lukio-opintonne päättäneet olette tienhaarassa, teidän mukananne Annika-tyttäreni, jota saattelen haikein mutta luottavaisin mielin omalle polulleen. Saatte uskoa unelmiinne. Saatte tavoitella niitä. Te lähdette kulkemaan polkuanne niillä eväillä mitä olette tähänastisen elämänne aikana ehtineet omaan reppuunne saada. Repussanne on toivottavasti paljon hyviä ja vain vähän huonoja eväitä. Uskaltakaa katsoa niitä kaikkia ja ottakaa voimaksenne kaikki kauniit ja arvokkaat asiat. Vaalikaa niitä. Ottakaa vastuuta vaikeiden ja satuttavien asioiden kohtaamisesta ja hoitamisesta. Kenenkään ei tarvitse selvitä vaikeuksista eikä haastavista elämäntilanteista yksin. On vastuullista pyytää apua. On voimauttavaa tulla kohdatuksi, hoivatuksi ja kuulluksi kaikkine puolineen, myös kipuineen ja haavoineen. Vaikeudet voivat kääntyä näin voimaksenne, jota elämässänne, sen vaihtelevissa kohtaloissa tulette tarvitsemaan.

Ihmisenä elämiseen mahtuu kaikenlaisia tunteita ja elämänvaiheita. Ihmisarvo eikä onnellisuus ole kiinni ulkoisesta menestyksestä. Tärkeimpiä asioita eivät lopulta ole hyvät arvosanat, varallisuus, hyvä opiskelu- tai työpaikka, loistavat suoritukset tai mitkään mitattavissa olevat asiat. Sisäistä rauhaa ei voi saavuttaa rahalla eikä saavutuksilla, vaikka niilläkin on arvonsa. Parhaat asiat elämässä ovat ilmaisia, kuten vaikkapa rakkaus, unelmointi, lepo, yhdessäolo läheisten kanssa ja sellaisen työn tekeminen josta innostumme yhä uudelleen. Kun voit rauhassa ottaa elämän vastaan juuri sellaisena kuin se kulloinkin on, olet oppinut tien onnellisuuteen. Myrskyisellä säällä tarvitsemme suojaa, sadepäivänä pukeudutaan eri tavalla kuin aurinkoisena päivänä. Voimme välillä epäonnistua, erehtyä ja eksyä polultakin, mutta aina on mahdollista pysähtyä, tarkistaa suuntaa ja palata takaisin omalle, juuri itselleen sopivalle polulle. Kompastuneena saattaa joskus löytää jotain arvokasta, jonka ohi olisi muuten mennyt näkemättä. Tärkeintä ei olekaan vauhti vaan kyky kulkea sydäntään kuunnellen oikeaan suuntaan.
Onnellinen ihminen elää levossa itsensä kanssa. Hän on osaa toimia silloin kun on toiminnan aika ja levähtää, kun on levon aika. Hän kykenee tekemään vaikeanakin päivänä sen, mitä on tehtävissä ja hyväksymään sellaisenaan asiat, joille ei voi mitään. Onnellinen ihminen näkee kauneutta arjessa ja osaa nauttia elämän pienistä hetkistä. Hän kuulee linnunlaulun, näkee luonnon ihmeet ja saa niistä voimaa. Onnellinen se, joka voi elää omana itsenään, juuri sellaisena kuin kulloinkin on, valmiina oppimaan, näkemään ja kuulemaan. Valmiina vastaanottamaan ja antamaan. Onnellisuus on itsensä hyväksymistä ja arvostamista toisia ihmisiä myös arvostaen ja kunnioittaen. Kukaan ei ole juuri kaltaisesi, jokaisella on oma polkunsa ylä- ja alamäkineen. Elämän rikkaus onkin juuri siinä, että me erilaiset ja eri-ikäiset ihmiset elämme toisten ihmisten rinnalla omine vahvuuksinemme ja puutteinemme. Me tarvitsemme toisiamme. Yhdessä me ihmiset voimme olla kuin kukoistava puutarha, jossa jokaisella kasvilla on oma loistonsa ja tehtävänsä.

Tänään on ilon päivä. Huominen on vielä tuntematon. Kylväkäämme siis ilon ja rakkauden siemeniä voimaksi läheisillemme ja kaikille ihmisille.
Aurinkoisen lämpimät onnitteluni tämän päivän ylioppilaille ja kaikille koulunsa päättäville! Siunausta matkallenne! On juhlan aika.

0 Comments

Valokuvan avulla nähdyksi tuleminen

3/28/2018

 

Valokuvan avulla nähdyksi tuleminen

Nähdyksi tulemista luonnon helmassa
Eilen pääsin hetkeksi leikkimään kahden tyttären kanssa talviseen metsään. Metsä muuttui taikametsäksi ja sadunhohtoiseksi keijujen ja prinsessojen kohtaamispaikaksi. Ilta-aurinko oli pehmeä utuisen pilviverhon takana. Oli satanut uutta valkeaa pulverilunta. Pakkastakin oli sopivan vähän. Puiden lomassa leikkivät keijut, prinsessat ja lapset käsikädessä. Katseista huokui valoa ja lämpöä. Ilmassa oli heräävän kevään tuntua.
​

Nähdyksi tuleminen on jokaisen ihmisen perustarve. Jos en tule nähdyksi, en ole olemassa. Lapselle tämä on erityisen tärkeää koko itsetunnon ja identiteetin kehittymisen kannalta. Lapsi muodostaa käsityksensä itsestään läheisten ihmisten kanssa. On tärkeää kuulla paljon arvostavaa, hyväksyvää ja lempeää puhetta, mikä ei kohdistu vain suorituksiin, reippauteen tai toisten miellyttämiseen. Lapsen terveen itsetunnon ja identiteetin kehittymisen kannalta on hyväksi saada kuulla olevansa ihana sellaisenaan, ilman ehtoja tai vaatimuksia.

Voimauttavan kuvauksen avulla voidaan vahvistaa ja korjata lapsen kokemusta arvokkuudestaan
Kuvattavana oleminen on lapsille helppoa ja luonnollista, ellei elämässä ole jo tullut syvästi haavoittavia ja hylkääviä kokemuksia. Lapsen luonnollista nähdyksi tulemisen tarvetta voidaan täyttää kuvauksen avulla. Läheisenä ihmisenä voimme jakaa kuvien avulla lapselle tärkeitä asioita, kuulla hänen ajatuksiaan ja vahvistaa niitä arvokkaita ja kauniita asioita mitä näemme lapsesta kuvissa.  Lapsi voi nähdä itsensä arvokkaana. Se mitä kuvataan, on arvokasta. Kuvien avulla tunteille voidaan löytää sanoja ja niitä voidaan käsitellä. Haavoittavia kokemuksia voidaan sanoittaa ja niitä voidaan käsitellä kuvien avulla. Lapsi saa välineitä, joilla haavoittavat kokemukset voidaan kääntää erilaisia kuvia katsoen ja keskustellen voimaksi ja kauneudeksi, osaksi itseä ilman, että se määrittelee koko identiteettiä.

Ihmisen kauneus 
Voimauttavassa kuvauksessa pääasia ei ole ulkonainen ”kauneus” tai se miltä näytän, vaan aito, luonnollinen ja sisäinen valo, tunteet ja erilaiset puolet, joita on löydettävissä ihan jokaisesta ihmisestä. Voimauttavassa kuvauksessa tunnelmat, tunteet ja koko olemus ympäristöineen tukevat sitä tarinaa ja voimaa, joka kussakin ihmisessä on ja mitä ihminen itse haluaa uskoa ja vahvistaa.

Arjen haasteet ja ihmissuhteiden voima
Jokaisen ihmisen arkisessa elämässä vuorottelevat kuormittavat ajat, voimavarojen puute ja seesteisemmät ja onnellisemmat vaiheet. Toisinaan arjen kuormittavuus peittää alleen kyvyn nähdä kauneutta ja kiitollisuuden aiheita elämässä. Haasteet kuormittavat myös ihmissuhteita, jotka parhaimmillaan ovat meille voimavarana ja tukena arkisessa elämässä. Kukaan emme jaksa yksin. Kuvien avulla yhteyttä voidaan rakentaa uudelleen. Kuvien avulla voidaan pysähtyä läheisten kanssa näkemään itsessä ja muissa olevaa hyvää ja arvokasta. Meissä jokaisessa ihmisessä ainutlaatuisuudestamme, iästä ja elämäntilanteesta riippumatta on paljon yhteistä. Yhteisillä asioilla voidaan rakentaa yhteyttä, jolloin erilaisuutemme on vahvuutta ja rikkautta.
Minusta tuntuu aina yhtä huikealta saada olla mukana ja tallentaa niitä tunnelmia, mitä kuvattavana oleva itsestään haluaa ja pystyy näyttämään. En ole kuvannut vielä koskaan ketään ihmistä, jonka kanssa en olisi kokenut tuota tunnetta kuvatessani voimauttavalla ajatuksella. Jo itse kuvaustilanne on vuorovaikutustilanne, jossa parhaimmillaan koetaan yhdessä ihmeitä. Kuvaajana toimin hyväksyvänä ja lempeänä peilinä, jonka tehtävä on heijastaa osin kuvattavalta itseltäänkin piilossa olevaa ainutlaatuisuutta.

Talvisen metsän prinsessat
Eilisellä kuvausreissulla minulla oli mukana sisarukset 9 vuotias Eleena ja 14 vuotias Saara. Molemmat ison sisarussarjan keskivaiheilta, jolloin yksilöllinen huomio ja nähdyksi tuleminen ei ole itsestään selvää. Arjessa lapsen ainutlaatuinen olemus saattaa hukkua monenlaisten kiireiden alle. Koin tärkeänä irrottautua hetkeksi arjestani näkemään ja vahvistamaan kauneutta, jota heissä kummassakin on. Leikki ja läsnäolon taito on lapselle luontaista. Lapsi osaa heittäytyä kuvattavaksi ja kuvaustilanteessakin lapsesta löytyy monia erilaisia puolia ja tunnelmia.
Jo valmistautuminen kuvaukseen oli merkityksellistä. Millaiset vaatteet? Millaisena haluan nähdä itseni? Olenko ihana? Kelpaanko? 

Kuvauksiin lähdettäessä mielikuvitus saa siivet. Näen maiseman eri tavalla kuin normaalisti. Katson valoja, reittejä, polkuja, puita, piilopaikkoja, riehumispaikkoja. Huomaan, että sekä minuun kuvaajana että kuvattavaan tarttuu ”maagista” tunnelmaa, alamme kokea maisemaa koko olemuksellamme, tuntea kaikilla aisteillamme. Alamme elää tätä hetkeä, arki jää jonnekin taustalle ja voimme olla juuri sellaisina kuin sillä hetkellä olemme. Tämä on ihmeellistä!
 
”On maaliskuinen metsä 
valoisa ja hiljainen.
Kuljen läpi lumisen metsän,
näen polulla keijun,
herkän ja valoisakatseisen.
Hän on ainutlaatuinen,
lapsi niin aito ja suloinen. 
Hän kutsuu minut seikkailuun,
sadun ja leikin maailmaan,
jossa puhuvat puut, kivet
ja keijutkin.
On kuin astuisin juhlaan
keskeltä arkisen aherruksen
huoleni kaikki hetkeksi unohtaen.
-Sini 27.3.2018”

Kuvia tältä kuvausreissulta voit katsoa täällä
Tarjoamastani voimauttavan valokuvauksen kuvauspalvelusta lisää täällä

    Archives

    January 2019
    June 2018
    March 2018

    RSS Feed

    Blogin kirjoittaja

    Olen valokuvaaja Sini Yrjänä. Sydäntäni lähellä ovat ihmiset, ihmisten kauneus, voima ja tarinat. Kuvaan mieluiten ihmisiä voimauttavalla ajatuksella. Tämä on oma "nimitykseni" voimauttavaan valokuvaukseen. Olen opiskellut valokuvaajan ammatin (VAT) lisäksi voimauttavan valokuvan menetelmää, joka on antanut minulle  näkökulmaa kuvaajantyöhöni. Kuvaan myös autiotaloja, maisemia, maiseman yksityiskohtia, mutta silloinkin kuvaan oikeastaan ihmistä, itseäni ja muita. Minulle kuvien tunnelma ja tarina on tärkeä. Kirjoitan pääasiassa kuvaamiseen liittyvistä asioista, kuvauksesta, valokuvista, valokuvatuotteista.

    Archives

    January 2019
    June 2018
    March 2018

    RSS Feed

  • Etusivu
  • Yhteystiedot
  • Voimauttava kuvaus
  • Yrityksille
  • Tarinamme
  • Linkit
  • Brainrelief
  • Verkkokauppa
  • Taideterapia
  • Referenssit